Uw specialist in carwash spaar kaarten | Carwash kaart
15904
post-template-default,single,single-post,postid-15904,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Mike Hoffs – ENGINEERING B.V. plaatst nieuwe besturing in 30 jaar oude wasboxen

Mike Hoffs – ENGINEERING B.V. plaatst nieuwe besturing in 30 jaar oude wasboxen

Recent is aan Mike van Mike Hoffs – ENGINEERING B.V. gevraagd een kijkje te nemen bij de ruim 30 jaar oude wasbox besturingskasten van de merken Elephant Bleu en Nilfisk Alto Wap. Het gevolg hiervan is een totale ombouw naar hun zelf ontwikkelde besturingssysteem. De redactie van CleaningStation-carwash stelde hem enkele vragen.

Wasboxtechniek van ruim 30 jaar oud

Mike Hoffs: “Wanneer je kijkt naar de wasboxbesturing dan ervaar je een technische momentopname van 30 jaar geleden. Eigenlijk prachtig! Hedendaags zijn de meeste oplossingen eenvoudig te verhelpen. In die tijd echter moest de monteur vindingrijk zijn om tot een oplossing te komen. Dat zie je terug in zowel de besturingskast als ook in de printplaten. Dan zie je dat er de afgelopen 3 decennia een hoop veranderd is. Hedendaagse techniek produceert in rust bijvoorbeeld nagenoeg geen warmte meer. In die tijd waren er een hoop componenten die als “extra feature” veel warmte produceerden. Grote koelblokken zijn daar dan ook een typerend beeld van. Warmtebronnen die uiteindelijk onveilig kunnen zijn maar ook onnodig energie staan te verspillen. Onze nieuwe besturingen zijn daarentegen energiezuinig en kunnen heel goed gecombineerd worden met de bestaande oude techniek.

Als we de wasbox technisch opdelen in twee delen dan hebben we de machinekamer (hogedruk pomp, chemie techniek ed.) en de besturing. In de machinekamer tref je goed onderhouden equipment aan. Zelfs na 30 jaar goed werkend. Op het vlak van de ‘besturing’ echter heeft de tijd stilgestaan en moet deze geheel vervangen worden.”

Problemen/storingen en uitval?

“In de eerste 5 – 10 jaar van de besturing kon men nog gericht onderhoud plegen. Naarmate de installatie nog ouder werd zie je dat de ‘reparaties’ steeds vaker creatieve oplapmiddelen van de monteur werden. Totdat uiteindelijk niemand meer wist hoe het systeem in basis was en dan kunnen er onveilige situaties ontstaan. Helaas was er in die tijd niemand die op het idee kwam de gehele besturing te vervangen. Wij hebben dat onderdeel uitgeplozen en de oplossing was een nieuwe wasbox besturing. Deze is overigens in nagenoeg elk wasboxsysteem in te passen.”

Verander je ook veel aan een installatie?

“Ja en Nee. Sowieso verdwijnt de oude besturing en wordt deze vervangen door een compleet nieuwe besturing. Daarnaast geven wij uiteraard ook adviezen vooraf. Bijvoorbeeld wanneer er onnodig veel kleppen actief zijn, dan halen we er enkele weg. Mochten we gaandeweg andere verbeterpunten tegenkomen, dan zullen we die zeker bespreekbaar maken. Het is belangrijk wat de carwashondernemer hierin wenst.”

Hoe gaat een ombouw in zijn werk?

“We beginnen met een momentopname van de machine. Draait de machine nog dan kunnen we eenvoudig een hele hoop in kaart brengen door bijvoorbeeld te meten en te labelen. Werkt de machine niet, dan is alles eruit knippen de meest snelle oplossing. Eigenlijk is het een soort puzzel. Eerst leg je alle stukjes de juiste kant op zodat je weet en ziet wat je hebt. Vanuit dat punt begin je weer met opbouwen tot je een werkende wasbox unit hebt. Het grote voordeel is dat niet de hele installatie vervangen hoeft te worden. Daarmee zorgen we dus dat de kast weer opgeruimd is. We maken hem veilig en zorgen dat de besturing van deze tijd is, zodat de complete bestaande installatie nog een lange tijd mee kan gaan.”

Voordelen van een nieuwe besturing
  • Wasbox ombouwen naar de techniek van nu, zonder alles te hoeven vervangen.
  • Door het vervangen van de oude besturing, neemt de kans op storingen af. Door het opnieuw opbouwen van de besturing worden eventuele storingen sneller gevonden doordat de wasbox opnieuw in kaart gebracht is.
  • Door middel van het bijhorende portaal krijgt de ondernemer op een centrale plek toegang tot de wasbox gegevens. Dit zijn bijvoorbeeld omzet totalen, bezoekersaantallen en tijden.
  • Door de bijbehorende rapportage en reclamemogelijkheden zijn er mogelijkheden om de omzet te verhogen.
  • Één printplaat voor zowel wasbox zonder scherm, klein scherm of groot scherm. Er kan altijd verder uitgebreid worden zonder alles opnieuw te vervangen.